Assalamualaikum...
Selalunya mmg jarang datang penyakit rajin nak buat menu2 mcm nih...tapi dari duk tgk pisang tuh bakal jadi lembik...terus dtg idea ntah ape2... ingat nak makan lempeng jer...skali teringat plak... apa kata letak pisang dalam lempeng tuh....so, percubaan yang agak menarik.... menjadi jugak...rase pun sedapppp.... ade rase mcm cekodok pisang jerk...tp nih lagik fresh sbb trus gigit pisang tuh terus..hehehhee
Menu bujang jer kitew :
- Bancuh tepung gandum + air + garam ( bancuh jgn terlalu cair, jgn terlalu pekat...sedang2
jer)
- Oleskan kuali dgn sedikit minyak
- Masakkan atas kuali bulat...gunakan senduk untuk letak bahan yg dah di bancuh, ratakan
menggunakan senduk tersebut...pastikan nipis lempeng tuh.
- Api paling kecikkkksekali yer...nnti hangitt plak...agak2 dah masak...letakkan 3 or lebih
ketul hirisan pisang then lipat dua lempeng itu..biarkan sekejap supaya rase pisang tuh
meresap masuk ke dlm lempeng tuh.
- Pastuh angkat dan hidangkan.....yummmyyyy!!!!
Boleh buat minum petang2 di hari minggu....heheheheh jom carik pisang!!
:: Drop your comment here :) ::